
Jak správně připravovat aromatizovanou kávu Coffee Story?
Pro správný požitek z aromatizované kávy Coffee Story je důležité ji správně připravit. Aromatizovanou kávu Coffee Story doporučujeme připravovat těmito způsoby:
V džezvě
Džezva je obvykle kovová nádoba kónického tvaru s dlouhým rovným držadlem užívaná k vaření arabské či turecké kávy. Příprava aromatizované kávy v džezvě je snadná. Stačí dodržet jen pár základních kroků. Do džezvy nalejte množství vody podle počtu šálků, které chystáte (na jeden šálek je to zhruba 50 mililitrů) a pokud sladíte, tak přidejte cukr. Nakonec přidejte kávu, jednu až dvě lžičky podle intenzity, kterou preferujete. Směs nemíchejte. Zapněte sporák na malý plamen, na nějž položte džezvu. Po jedné až dvou minutách pomalu zamíchejte. Za několik minut se začne tvořit pěna, kterou sejměte lžičkou do připravených šálků. Džezvu poté vraťte na sporák. Až bude káva opět vřít, opatrně nalijte kávu do připravených šálků.
V mokakonvičce
Moka konvička je známá již z 30. let minulého století. Mletou kávu vložte do filtru ve střední části konvičky až k ventilu a dobře ji sešroubujte a utáhněte. Postavte konvičku na sporák a na mírném ohni přiveďte pomalu k varu. Po několika minutách vaření je slyšet syčení páry, která prochází skrz filtr ze spodní do horní části konvičky. Po přechodu páry plamen ztlumte a dále nevařte, aby se káva nespálila. Tento čas si po nějaké době odhadněte, aby ve spodní nádobě vždy zůstalo alespoň malé množství vody.
V dripperu (překapávač)
Jedná se o keramický, skleněný nebo plastový trychtýř, přes který se pomocí papírového filtru káva filtruje. Některé drippery bývají vybaveny speciální drážkou, která pomáhá odvádět vzduch a napomáhá lepší extrakci kávy. Před přípravou kávy je nutné filtry propláchnout horkou vodou. Nejprve do kávy nalijeme takové množství horké vody, aby se do daného množství kávy ve filtru vsákla. Přibližně po půl minutě začneme pomalým krouživým pohybem zbytek vody dolévat.
Ve french pressu
Tato metoda přípravy kávy je velice oblíbená a sahá až do dob Napolena. Princip je založen na přímé extrakci kávy s filtrací přes kovové sítko. Po stlačení pístu kávu nalijte do připravených šálků. Kávu louhujte cca 4 minuty.
Příjemný zážitek z přípravy kávy. Vaše Olga